Teivocup on...

...kaikille avoin talvikauden juoksusarja, joka koostuu (cupin kannalta) verryttelystä: Esi-Teivocup (lokakuu) ja kuudesta varsinaisesta osakilpailusta (kerran kuussa, marras-huhtikuu).

...reitiltään on aina sama, 5 km pituinen ja se kulkee Teivon ravikeskuksen risteyksestä kevyenliikenteenväylää Ylöjärven suuntaan Sauriontien risteykseen ja takaisin.

...virallisesti mitattu (kiitoksia Petri Haavisto, linkki mittauspöytäkirjaan)

...tarkoitettu tarjoamaan mahdollisuus muuten tasaista peruskuntokautta piristävän vauhdikkaan harjoituksen tekemiseen reippaassa juoksijaseurassa talviseen aikaan. Soveltuu myös kuntotestiksi.

...sopiva  kaikille kuntoilun ystäville harrastajahölkkääjistä kilpahirmuihin ja maratoonareista mailereihin. Myös muiden kestävyyslajien harrastajat voivat punnita kuntoaan, suunnistajat, triathlonistit, hiihtäjät (ainakin syksyllä ja keväällä), mikseivät pyöräilijät ja soutajatkin. Eikä uimareitakaan kielletä osallistumasta.
Minkä sankempi joukko on, sen paremmin löytyy juuri omantasoinen kilpakumppani.

...kilpailupäiviltään lauantai, startit ovat kello 12.00.
Kilpailukeskus toimii Teivon Ravikeskuksen tiloissa.
Juoksuun ilmoittaudutaan paikan päällä, vähintään puoli tuntia ennen starttia. Maksu paikalla. Huoltoon sisältyvät juoksun jälkeen tarjolla oleva mehu, suihkut sekä tulospalvelu.

...useasta sarjasta koostuva (M, N), joissa kaikissa on myös kausittainen yhteiskilpailu, johon pääsevät kaikki kaudella ainakin neljään osakilpailuun osallistuneet.


Ja lisää yksityiskohtia Teivocupista:

Perustiedot

Teivo Stayers järjestää peruskuntokautta tehostavan, talvikuukausittain juostavan testijuoksusarjan, jonka reitti on aina sama, matkana tarkkaan mitattu viisi kilometriä. Junioreilla lyhyempi.
Sarja verrytellään liikkeelle lokakuussa juostavalla esi-Teivocupilla, joka ei kuitenkaan ole mukana yhteiskilpailussa. Marraskuusta huhtikuuhun juostaan yhteiskilpailuun kuuluvat osakilpailut, joita on siis yhteensä kuusi. Teivocupin sarjat nimetään sarjan päättävän vuoden mukaan, siis TC 2010 alkoi vuoden 2009 puolella.
Sarjan viimeinen osakilpailu juostaan viikkoa ennen Karhuviestiä, johon se on samalla seuran karsinta.
Osanottajamäärät ovat lisääntyneet tasaisesti tai hyppäyksittäin, riippuen tarkasteluvälin pituudesta. Keli ja säätila saattavat joskus vaikuttaa yksittäisiin osakilpailuihin.

Reitti

Reitti . (Huom! Eniro yrittää parhaansa, mutta oikeasti reittiä on vain se osuus 2, Mikkolantie.)
Edestakaisen reitin lähtö ja samalla maali on Teivon Ravikeskuksen risteyksen tuntumassa.
Lähettäjän merkistä juostaan kevyen liikenteen väylää kaksi ja puoli kilometriä Ylöjärven suuntaan Sauriontien risteykseen, jossa kierretään (yleensä vartioitu) kartio vastapäivään (siis samoin kuin urheilukentällä rataa) ja palataan samaa reittiä voimia säästämättä mahdollisimman nopeasti maaliin.
Vaikka matka on vakio, keli tietysti vaihtelee. Mutta sehän...(kuoro:)...antaa kovuutta!.

Miten tähän on tultu?

Samalla reitillä on juostu testi- ja karsintajuoksuja koko seuran olemassaolon ajan ja jo sitäkin ennen. Toimintaa haluttiin systemaattisemmaksi ja niinpä Historiallinen Ensimmäinen Virallinen Teivocup järjestettiin talvikaudella 1993.
Cup oli aluksi viisiosainen (joulu-huhti) ja se sai heti varauksettoman suosion. Sarjasta 1996 alkaen osakilpailuja lisättiin yhdellä; aloitettiin jo marraskuussa. Sarja 2003 aloitettiin yhteiskilpailuun kuulumattomalla esi-Teivocupilla jo lokakuussa, mitä käytäntöä on jatkettu siitä pitäen.

Yhteiskilpailu

Mausteena ja jatkuvuuden antajana Teivocupissa on myös yhteiskilpailu. Voittajat sarjoissa pyritään palkitsemaan jotenkin (mutta ei kuitenkaan niin avokätisesti, että kausi kannattaisi kääntää nurin ja TC:tä pitää päätavoitteena, koska tämähän on vain testijuoksusarja!).
Yhteiskilpailua varten (osakilpailut marras-huhti) pisteet lasketaan seuraavasti:
  • Kussakin osakilpailussa juoksijat saavat pisteitä sen mukaan, montako prosenttia oma nopeus oli voittajan nopeudesta, maksimipistemäärä on 1000.
    • Voittaja: Nopeus on tietenkin 100 %, joten hän saa 1000 pistettä.
    • Seuraavat: Jos voittaja oli juossut vauhdilla 5 m/s ja oma nopeuteni oli 4 m/s, on nopeuteni ollut 80 % voittajan nopeudesta. Pisteitä saan siis 80 % maksimista eli 800 pistettä.
  • Yhteiskilpailuun huomioidaan kultakin neljä itsensä kannalta parasta pistemäärää tuottanutta osakilpailua. Maksimi siis on ja varma voitto saavutetaan 4000 pisteellä. (Mutta kolme osakilpailuvoittoa ei vielä riitä varmistamaan kokonaiskilpailun voittoa!)
  • (Kokonaiskilpailun voittoa selviteltäessä) Tasapisteissä ratkaisevat keskinäiset voitot, mutta niidenkin ollessa tasan, ratkaisee paras aika.

Loppuverryttely

Verryttelyalueena, varsinkin lumiseen aikaan, toimii kilpailureitti ympäristöineen.
Jotta hyvä fiilinki säilyisi eikä ajanotto häiriintyisi, loppuverryttelyä varten paras reitti on hölkötellä kevytväylän ja raviradan välistä huoltotietä Teivonlinnan puoleiselle parkkipaikalle, jonka jälkeen Teivonlinnan liittymästä pääsee taas kevytväylälle.
Jos reitillä on vielä juoksijoita, joilla on oma kilpailunsa kesken, verryttelijät antavat heille kohteliaasti tietä.

Teivocupin keskimääräinen kulku

n. 10.00 Toimitsijat alkavat saapua paikalle ja ryhtyä järjestelytöihin. Juoksuja spekuloidaan.
n. 10.30 Kilpailijoita alkaa saapua paikalle. Ilmoittaudutaan, jutellaan kenties mukavia toimitsijoiden kanssa sekä keskenään ja ryhdytään verryttelemään. Juoksuja spekuloidaan.
11.30 Ilmoittautuminen päättyy. Aletaan siirtyä lähtöpaikan vaiheille. Juoksuja spekuloidaan.
(Katso videoita sivulta "TC ja Youtube")
12.00 Ennenvanhaan Karran Kake, nykyään Palon Jari tahi varatuuraaja lähettää kilpailijat matkaan. Kilpailijat ryhtyvät panemaan monoa jonoon yhä pitenevänä letkana, toimitsijat teroittavat mieliään ajanottoa varten. Juoksuja spekuloidaan.
n. 12.08 Kilpailijaletkan kärki alkaa sivuuttaa puolimatkan kääntöpaikan kartiota. Toimitsijat valvovat. Väliaikoja ja hurraata huudetaan. Juoksuja spekuloidaan.
n. 12.15 Kilpailijoita alkaa sinkoilla maaliin voittajan johdolla. Aikoja otetaan talteen. Maaliintulleet ryhtyvät loppuverryttelyyn tahi menevät suihkuun. Juoksuja spekuloidaan.
n. 12.30 Kun kaikki kilpailijat ovat tulleet maaliin, toimitsijat palailevat kilpailutoimistoon. Juoksuja spekuloidaan.
n. 13.00 Tulokset alkavat valmistua. Kilpailijoita kerääntyy suihkun jälkeen toimistoon. Nautitaan kenties tarjoiluista, jos sellaista on. Juoksuja spekuloidaan.
n. 13.30 Tulokset julkistetaan, mahdolliset palkinnot jaetaan. Jutellaan mukavia, nautitaan kenties tarjoiluista, jos sellaista on. Juoksuja spekuloidaan.
n. 14.00 Jos oheisohjelmaa ei ole ja toimisto on autioitunut, toimitsijat siivoilevat paikat. Juoksuja spekuloidaan.

Kysymyksiä ja vastauksia

K:Voinko osallistua, kun olen vain pelkkä hölkkäilijä?
V:Kyllä voit. Meitä on täällä hölkkäilijöitä muitakin. Kärkihän tietysti menee kovaa, mutta niin se tekee muissakin juoksuissa.
K:Mikä on Teivocupin pakkasraja?
V:Eipä vielä ole niin kovaa pakkasta tullut, että olisi jouduttu perumaan, sopivalla pukeutumisella pärjää. No, ehkä -30°C voisi olla niin kylmää, että peruutusta harkittaisiin.
K:Heittäydyin maaliviivalla kaverin ohi. Tuloksissa meillä on sama aika, mutta kaverin nimi on edelläni. Kuinka se on mahdollista?
V:Ajat otetaan sekunnin tarkkuudella, jolla myös kokonaiskilpailun pisteet lasketaan. Tulokset julkaistaan tietokannasta poimittuna, joten joskus lajittelu saattaa esittää nimet väärinpäin. Sydämissänsähän tietenkin kilpakumppanit senkertaisen keskinäisen paremmuutensa tietävät, mutta jos todella oikein kovasti harmittaa, ota yhteys webmasteriin.
K:Miksei TC:ssä ole sarjajakoa iän mukaan (veteraanisarjat)?
V:Kyse on paremminkin testijuoksusta, joka antaa mahdollisuuden kilpailuvauhtiseen harjoitukseen talvellakin. Homma pidetään yksinkertaisena.
K:Voisiko tulokset saada veteraanien osalta ikäkertoimella korjattuna?
V:Ks. ed. vastaus. (Saahan niitä kukin laskea, jos intoa riittää.)
K:Juoksin edellisessä osakilpailussa puoli minuuttia kovempaa, mutta sain nyt enemmän pisteitä?
V:Pisteisiin vaikuttaa voittajan nopeus. Pistemäärä on oma nopeus prosentteina voittajan nopeudesta. Olet nyt ollut lähempänä kärkeä, joten pisteitä kuuluukin tulla enemmän.
K:Minä juoksin viisi kisaa ja kaveri neljä, joissa kaikissa hän voitti minut. Minä olen kuitenkin edellä yhteispisteissä. Kuinka se on mahdollista? Eikö tähän lasketa nimenomaan neljä kilpailua mukaan?
V:Mukaan lasketaan neljä kullekin kilpailijalle itselleen edullisinta kilpailua. Kuvattu tilanne voi syntyä, kun tappiosi ovat olleet niukkoja ja siinä kisassa, jossa sinä olit ja kaveri ei, olet ollut niin lähellä voittajaa, että pisteitä on tullut riittävän runsaasti. Sinänsähän sijoituksilla yhteiskilpailussa ei ole mitään merkitystä, koska TC on vain testijuoksusarja ja kausi on vasta alkamassa.
K:Minusta tuntuu, että sijalukujen mukaan minun pitäisi olla kilpailija X:n edellä, mutta hänellä on enemmän pisteitä? Kuinka se on mahdollista?
V:Sijoitukset eivät vaikuta pisteisiin, ainoastaan nopeus. Aikavertailun valinnan perusteena pistelaskutavaksi on ollut kannustaa mahdollisimman maksimaaliseen suoritukseen ja sitä kautta hyvän harjoituksen saamiseen. Sijaluku ei kertoisi suorituksen todellista tasoa. Esim. Nelossija vähäisen osanoton kilpailussa voisi tulla minuutin erolla voittajaan, runsaslukuisessa kisassa kahden sekunnin tappiolla. Ja kääntäen, puolen minuutin tappio voisi tuottaa kakkossijan tai kahdennenkymmenennen sijan. Aikavertailussa sitävastoin jokainen on oman onnensa seppä; voittajaa lukuunottamatta kenenkään muun kilpailijan suoritus ei vaikuta omaan menestykseen yhteiskilpailussa.
K:Miksi verrataan voittajan aikaan? Miksei pisteitä katsota taulukosta, vaikka että 16 min = 1000, 17 min = 900, 18 min = 800, jne?
V:Sulan maan aikaan on huomattavasti helpompi juosta 16 minuuttiin kuin peilijäällä. Kun osakilpailut ovat kuitenkin samanarvoisia keskenään, eliminoidaan kelin aikoja heikentävä vaikutus käyttämällä vertailukohtana voittajan nopeutta. No, voi käydä niinkin, että voittajalla niin hyvä tekniikka ja kunto, ettei huono keli häntä haittaa ja (piste-)ero muodostuu suureksi. Vaan tämähän on urheilua ja siihen kuuluvatkin yllätykset!
K:Mitä jos joku kenialainen tulee juoksemaan 12 minuuttiin?
V:Voittaja on voittaja kansallisuudesta riippumatta. Pientä pelivaraa poikkeuksellisten osakilpailujen suhteen on siinä, että kullekin lasketaan mukaan neljä hänelle itselleen pisteissä edullisinta osakilpailua. Jos tuo teoreettinen ylänköjen nandi osallistuu neljään kisaan voittaen ne näytöstyyliin, jäävät kyllä muiden pisteet huonommiksi, mutta silloinhan yhteiskilpailun voittaja on ollut todella ylivoimainen.
K:Tällä kerralla ei ollutkaan arvontaa? Miksei?
V:Arvonta suattaa olla, vuan suattaa olla olemattannii, ellei peräti päevvasttoin.
Arvonnan järjestäminen riippuu järjestäjien ehtimisestä; järjestettynä se on lähinnä ylimääräinen yllätys eikä sitä taata olevaksi joka kerta. Koska palkinnot ovat yleensä jotain pientä syötävää, niitä ei voida säilyttää seuraaviin kertoihin, vaan ne on lunastettava paikan päällä!