25.3.2023

Riina Kuuselo ja Henric Maël Teivocupin päätöskilpailun nopeimmat

Talven tuntua edelleen

Kevät ei taaskaan ollut kunnolla ehtinyt paikalle, kun Teivocupin kuluvan kauden viimeistä osakilpailua miteltiin. Korkeat kinokset reunustivat reittiä, jonne edellisenä yönä oli erittäin märkää loskalunta tullut useampikin sentti, mutta onneksi aura oli ehtinyt aamulla käydä ja maaperästä oli sen verran huokunut lämpöä, että auran terästä mahdollisesti tipahdelleet lumirippuset olivat sulaneet.

Kilpailutoimisto oli taas valmisteltu ja kilpailijoita alkoi saapua ilmoittautumaan. Voi olla, että korona-aika on tehnyt jonkinlaisen montun osanottajamääriin, arveltiiin, kun muisteltiin, että joskus takavuosina viimeiseen osakilpailuun tuli väkeä niin, että oven saranat hehkuivat kitkasta punaisina. Ihan samaan ei nyt päästy, mutta kunnon juoksu saatiin aikaan kuitenkin.

Osanottajia nähtiin nyt poikkeuksellisen kaukaakin, kun ovesta asteli kolmikko, jonka jäsenistä yksi oli Ranskasta ja kaksi Espanjasta. Suurin osa juoksijoista oli suht' lähiseudulta, kuten yleensäkin.

Matkaan

33 urhoollista osallistujaa oli tällä kerralla lähtöviivalla, kun perinteinen ravilähetys kajahti jälleen toimitsija Jari P:n suusta käsin, megafonin kautta tosin. Ulkomaalaisetkin oli etukäteen valmisteltu siitä, että "Yksi-kaksi-AJA!" tarkoittaa että nyt mennään, joten lähtö oli riittävän tasainen, eikä sitä tarvinnut ampua takaisin.
Ranskan Henric Maël oli ennalta kertonut tavoitteensa olevan 16 minuutin alitus ja hän lähtikin oitis alusta vetämään letkaa ja itse asiassa tekemään eroa seuraavaan ryhmään, jossa Espanjan Marti Torres sekä Niemen Janne, Kuisman Joonas ja Hopeasalon Lassi puolestaan pyrkivät jätättämään seuraavia.
Ensimmäisen kilometrin jälkeen Janne siirtyi kakkoseksi, kunnes Joonas hänet alamäessä ohitti. Kääntöpaikalle ja ohikin Henric jatkoi ankaraa menoaan kärjessä, paluumatkan ylämäessä Janne tavoitti ja ohitti Joonaksen taktisesti oikein ("heittämällä") ja siirtyi taas kakkoseksi.
Henric tuli ensimmäisenä maaliin lähes minuutin erolla seuraaviin, sitten Janne, Joonas, Hopeasalon Lassi ja vähän taipumaan joutunut Espanjan Marti Torres.
Kovinkaan paljon ei hänelle jäänyt Honkalan Sami, joka otti päivän tiukimman loppukirin, joka huipentui maaliviivan ylityksen jälkeen komeaan syöksyyn lumipenkkaan. Surku oli toimitsijaleirissä suuri, kun kellään ei ollut kameraa valmiina eikä Sami pyynnöistä huolimatta toistanut syöksyään.

Naisten sarjan nopein tänään oli Riina Kuuselo, josta Aino Ollila jäi 16 sekuntia, joten tiukkaa loppukiritaistelua ei tässä päästy näkemään.

Miesten sarjasta mainittakoon vielä Matti Jääskeläinen, jonka monet, varsinkin aktiivijuoksijat muistavat Varalan pitkäaikaisena testauspäällikkönä. Hän ilmoitti olevansa nyt tavoittelemassa M80-sarjan 5 km:n maantiejuoksun Suomen ennätystä, joka ennen tätä kisaa oli 38 minuutin vaiheilla.
Vaan eipä ole enää, koska vanha ennätys vaipui muistojen aarrearkkuun klo 12.28.29, kun Matti Jääskeläinen ylitti maaliviivan, aikansa siis ollessa 28.29.

Juniorien sarjoissa nähtiin taas vilpitöntä kilpailemisen riemua, maaliin pääsemisen iloa ja mukavasti tätä nousevaa polvea olikin taas mukana.
Junioreista ensimmäisenä maaliin tuli hyvää vauhtia Benjamin Laikola, joka olikin hallinnut sarjaa Pojat 9 koko kauden ja niinpä Benkku otti myös sarjan yhteiskilpailun voiton puhtaalla 4000 pisteen potilla. Mahdollisuuksiahan voi olla vaikka mihin, kun ikää ja harjoituskilometrejä karttuu.
Toisena sarjassa Pojat 9 tuli maaliin Toivo Honkala, joka sai myös koko sarjan (kuusi osallistumista) täyteen.

Palkinnoille

Kisan jälkeen kilpailutoimistossa jaettiin taas tuttuun tapaan sarjoittaiset sijoituspalkinnot kolmelle parhaalle sekä yhteiskilpailun voittajille.
Yhteiskilpailuunhan pääsee, kun osallistuu vähintään neljään osakilpailuun. Keskinäiset sijoitukset yhteiskilpailussa ratkeavat niin, että kullekin lasketaan mukaan neljä hänen itsensä kannalta eniten pisteitä tuottanutta osakilpailua. Ja sitten eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Miesten sarjan voitti voiton jo edelliskerralla varmistanut Joonas Kuisma.
Naisten sarjassa ei tällä kerralla kukaan saanut neljää osallistumista täyteen, joten siellä ei voittajaa löytynyt.
Poikkeuksellisesti tällä kaudella yhteiskilpailut laajennettiin koskemaan myös juniorien sarjoja.
Varsinkin vanhempien juniorien sarjoissa ei ollut kovinkaan mainittavasti osanottoa, mutta monissa sarjoissa osallistumisia löytyi lähes yhteiskilpailuun pääsyä edellyttävästi ja joissakin päästiin rajan yli, jolloin voittajatkin tietysti löytyivät.
Sarjan Pojat 9 voitti Benjamin Laikola ja sarjan Tytöt 9 voitti Hilla Honkala.

Vielä jaettiin tunnustus- ja kannustuspalkinnot täyden sarjan, siis kaikki osakilpailut, juosseille, joita tällä kaudella löytyi 6 kappaletta.
Joonas Kuisma, Erkki Rintala, Mikko Kalmakurki, Jarmo Rintala, Eetu Hirvonen ja Toivo Honkala luovat meille kaikille hienon esimerkin siitä, kuinka antaumuksellisella juoksu-urheilun harrastamisella on mahdollista päästä mitä ylevimpiin pääräämiin. Hienoa!
(Voi olla, että tätäkin ylevämpiä päämääriä on, ehkä, latojan huomautus).

Kevät ja kesä edessä

Kun kaffeet ja käntyt oli nautittu sekä pokaalit jaettu, jouduttiin toteamaan, että haikeudella on taas kulunut TC-kausi hyvästeltävä. Mutta ei hätää, syksyllä jälleen jatketaan.
Ja - onpa Teivossa tarjolla kesäkaudellakin samaa meininkiä: tällä tietoa Teivocooperia juostaan neljästi ja Teivo Trailia kerran kesän mittaan.

Kiitos

Niinpä: kiitos ja kumarrus sekä juoksijoille että talkooväelle. Mukavaa on ollut, ja nähdään taas!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti